Πλάκα ονομάζεται η άχρωμη, κολλώδης μικροβιακή μεμβράνη που σχηματίζεται πάνω στα δόντια. Κάνει τα δόντια να μην είναι «λεία» όταν τα αγγίζουμε με τη γλώσσα και γίνεται πιο έντονα αισθητή όταν δεν έχουμε βουρτσίσει τα δόντια.
Τι προκαλεί την πλάκα Η πλάκα αναπτύσσεται όταν παραμένουν για μεγάλο διάστημα πάνω στα δόντια τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες (σάκχαρα και άμυλο), όπως το γάλα, τα αναψυκτικά, οι σταφίδες, τα κέικ ή οι καραμέλες.
Τα βακτήρια που ζούνε φυσιολογικά μέσα στη στοματική κοιλότητα πολλαπλασιάζονται με τις τροφές αυτές, τις μεταβολίζουν και τις μετατρέπουν σε οξέα. Με τον καιρό, τα οξέα καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών και δημιουργούν τερηδόνα.
Η πλάκα μπορεί να αναπτυχθεί και στις ρίζες των δοντιών κάτω από τα ούλα και να προκαλέσει διάβρωση του οστού που στηρίζει το δόντι.
Πώς προλαμβάνεται ο σχηματισμός πλάκας
- Βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα με μαλακή οδοντόβουρτσα με στρογγυλεμένες άκρες. Προσέξτε ιδιαίτερα το σημείο μεταξύ ούλων και δοντιών. Χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο.
- Καθαρίστε με οδοντικό νήμα τα μεσοδόντια διαστήματα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα για να απομακρύνετε τα υπολείμματα των τροφών και τα βακτήρια.
- Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας τουλάχιστον μία φορά το εξάμηνο για προληπτικό έλεγχο και καθαρισμό των δοντιών.
- Ρωτήστε τον οδοντίατρό σας αν είναι σκόπιμο να κάνετε προληπτικές εμφράξεις. Στις προληπτικές εμφράξεις η μασητική επιφάνεια των δοντιών καλύπτεται με μια λεπτή στρώση συνθετικού υλικού για να τα προστατεύσει από τον τερηδονισμό.
- Φροντίστε να έχετε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο και περιορίστε το τσιμπολόγημα μεταξύ των γευμάτων. Αν θέλετε να τσιμπήσετε κάτι, επιλέξτε θρεπτικές τροφές, π.χ. γιαούρτι χωρίς ζάχαρη, τυρί, ένα φρούτο ή ωμά λαχανικά. Λαχανικά όπως το σέλινο συμβάλλουν στην απομάκρυνση των τροφών και βοηθούν το σάλιο να εξουδετερώσει τα οξέα που δημιουργούν πλάκα.http://ygeia.tanea.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου